Várandósok által fogyasztható élelmiszerek
élelmiszer neve |
fogyasztható |
elkerülendő |
veszély |
sajt |
Kemény sajtok (Trappista, Edami, Parmezán), sajtkrémek |
Minden lágy, érlelt sajt (pl. Camembert), minden penészes sajt |
lisztéria |
tej |
Pasztõrizált tej |
Pasztõrizálatlan tehén-, borjú-, vagy kecsketej |
lisztéria és toxoplazmózis |
tojás |
Főve, ha mind a fehérje, mind a sárgája kemény |
Nyers, vagy félig fõtt tojás, lágytojás, tojáshab. Házilag készített majonéz, tartármártás |
szalmonella |
máj |
Májpástétom, minden májból készült étel. |
lisztéria |
|
A májban sok az A vitamin, amibõl túl sok ártalmas lehet a magzatra! |
|||
zöldség |
Jól megmosott, nyers zöldség. |
Mosatlan zöldség. |
bakteriális fertőzés |
Szupermarketben vásárolt gyümölcsöt, zöldséget is meg kell mosni folyó vízzel! |
|||
saláták |
Friss, jól megmosott összetevõkbõl álló saláta. Öntetes saláta, ha közvetlen evés elõtt készült |
Elõre elkészített, csomagolt saláták. Elõre elkészített, öntetes saláták (pl. burgonyasaláta) |
lisztéria és toxoplazmózis |
hús |
Jól megfõtt, vagy átsült húsok, melyekben nincsenek nyers, vagy véres részek |
Nyers, vagy nem jól átsült húsok |
szalmonella és toxoplazmózis |
kagyló |
Jól átfõtt étel részeként |
Nyers, vagy nem jól átfõtt kagyló, osztriga, és rákfélék |
bakteriális fertőzés |