Várandósok által fogyasztható élelmiszerek

élelmiszer neve

fogyasztható 

elkerülendő

veszély

sajt 

Kemény sajtok (Trappista, Edami, Parmezán), sajtkrémek

 Minden lágy, érlelt sajt (pl. Camembert), minden penészes sajt  

 lisztéria

tej  

Pasztõrizált tej

Pasztõrizálatlan tehén-, borjú-,  vagy kecsketej 

lisztéria és toxoplazmózis

tojás 

Főve, ha mind a fehérje, mind a sárgája kemény

Nyers, vagy félig fõtt tojás, lágytojás, tojáshab.

Házilag készített majonéz, tartármártás

szalmonella

máj

 

Májpástétom, minden májból készült étel. 

lisztéria

A májban sok az A vitamin, amibõl túl sok ártalmas lehet a magzatra!

zöldség 

Jól megmosott, nyers zöldség. 

Mosatlan zöldség.

bakteriális fertőzés

Szupermarketben vásárolt gyümölcsöt, zöldséget is meg kell mosni folyó vízzel!

saláták 

Friss, jól megmosott összetevõkbõl álló saláta.

Öntetes saláta, ha közvetlen evés elõtt készült 

Elõre elkészített, csomagolt saláták.

Elõre elkészített, öntetes saláták (pl. burgonyasaláta)

lisztéria és toxoplazmózis

hús

Jól megfõtt, vagy átsült húsok, melyekben nincsenek nyers, vagy véres részek

Nyers, vagy nem jól átsült húsok

szalmonella és toxoplazmózis

kagyló

Jól átfõtt étel részeként

Nyers, vagy nem jól átfõtt kagyló, osztriga, és rákfélék

bakteriális fertőzés